Síla myšlenky je neviditelná jako semeno, ze kterého vyroste obrovský strom. Je však příčinou viditelných změn v životě člověka. (L.N.Tolstoj)

Vybíráme Linux pro podnik

Zveřejněno: 14. 11. 2014
Kategorie: Linux

Linux je známý zejména svou otevřeností a komunitní povahou. Existují však společnosti, které se zabývají jeho přizpůsobením korporátní sféře.

Pro podnikové nasazení jsou v otázce používaného OS důležité zejména 3 věci: ultimátní bezpečnost, profesionální podpora 24/7 a pokročilé možnosti správy podpořené certifikací. Právě tyto faktory odlišují korporátní linuxové distribuce od verzí určených domácím uživatelům.

Největšími hráči v segmentu jsou společnosti Red Hat a SUSE. Právě na jejich distribuce se podíváme v nasledujúcich řádcích.

Red Hat Enterprise Linux

První verze této distribuce spatřila světlo světa již před 14 lety. Za tu dobu prošla poměrně bouřlivým vývojem. Z jejího vydavatele, společnosti Red Hat, se stala velká společnost se zastoupeními ve více zemích světa. Za všechny zmiňme velké zastoupení Red Hatu v Brně.

Red Hat Enterprise Linux (RHEL) je možné získat ve více verzích. Jednotlivé verze se liší zejména v množství funkcí, v úrovni dostupné podpory a v určení dle platformy. Existují také speciální verze určené školám a studentům. Standardním UI RHEL je GNOME.

V základech se RHEL dělí na verzi pro servery a pro jednotlivé pracovní stanice. Red Hat poskytuje systému podporu na korporátní úrovni, stará se o trénink a certifikaci a o vývoj. Aktuální verzí RHEL je verze 7, která byla oficiálně vydána 10. června 2014.

SUSE Linux Enterprise Server

Tato distribuce je, podobně jako RHEL, určená pro servery, superpočítače a pracovní stanice. Vyvíjená je také již 14 let společností SUSE.

Nová „major“ verze SUSE Linux Enterprise Server (SLES) vychází každé 3-4 roky. „Minor“ verze (Service Packy) poté každých 18 měsíců. SLES používá více než 13 000 světových společností, SUSE zaměstnává 750 zaměstnanců.

Aktuální verzí SLES je 12, která byla vydána nedávno, v říjnu 2014. SLES standardně využívá UI KDE či GNOME. Také pro SUSE Linux Enteprise Server je samozřejmá neustálá korporátní podpora a bezpečnost na úrovni, kterou vyžaduje profesionální nasazení.

Podnikový Linux s přidanou hodnotou

Z komunitní podstaty Linuxu vyplývá, že i zdrojové kódy systémů RHEL a SLES musí být volně dostupné. Společnosti, které je chtějí využívat, tak neplatí přímo za samotný systém, ale za navázané služby korporátní úrovně.

Podnikové linuxové distribuce jsou tak rovnocennou konkurencí uzavřeným řešením jiných společností a určitě stojí za to zvážit jejich nasazení.

Kurzy a školení LINUX

Potřebujete se naučit ovládat Linux nebo potřebujete mít vlastního odborníka na Linux. Přijeďte nebo ho k nám pošlete na školení / kurz:

LNXU –
LNX1 –
LNX2 –
LNX3 –
LNX4 –
LNX5 –
LNX6 –
LNX7 –
LNX8 –
RDHT –
LSECU –
LPI1 –
LPI201 –
LPI202 –
APT1 –
APT2 –
LDAP –
LMAIL-