Síla myšlenky je neviditelná jako semeno, ze kterého vyroste obrovský strom. Je však příčinou viditelných změn v životě člověka. (L.N.Tolstoj)

Virtualizace serverů

Zveřejněno: 26. 03. 2014
Kategorie: VMware

Virtualizace postupně pohlcuje všechny oblasti IT a výjimkou nejsou ani servery. Virtualizace IT infrastruktury totiž nejen sníží celkové náklady na IT, ale zároveň zvyšuje jeho celkovou efektivitu.

Virtualizace je správným rozhodnutím každého byznysmena. Virtualizace IT infrastruktury totiž nejen sníží celkové náklady na IT, ale zároveň zvyšuje jeho celkovou efektivitu. Virtuální server přitom poskytuje přesně ty samé funkce jako fyzický server, avšak ten virtuální navíc zvyšuje jeho celkový výkon tím, že sdílí a přiděluje hardwarové prostředky přesně tam, kde jsou v dané chvíli nejpotřebnější.

Efektivnější a výkonnější

Obvykle využívaný postup při nasazování serverů vede k neefektivnímu využívání hardwarových prostředků – asi jen na 15 %. V průměru 85 % kapacity všech serverů zůstává nevyužitých. Kromě toho, že virtualizace umožňuje používání více operačních systémů současně, odstraňuje zároveň toto výkonnostní omezení, čímž se zvyšuje celková efektivita hardwaru.

Výhody virtualizace :

VMware Server

Většina virtualizačních serverů využívá platformu společnosti VMware, která je lídrem na trhu virtualizace. Ta však přišla s vlastním produktem VMware Server, jenž si můžete dokonce zdarma vyzkoušet. Je to virtualizační nástroj umožňující systému, na němž běží Linux nebo Windows spustit další virtuální počítač s množstvím různých OS.

Můžete si také zvolit, jaké bude mít tento počítač k dispozici periferie, jaké parametry, kolik paměti atd. Záleží jen na vašich konkrétních potřebách a požadavcích. Neváže se na konkrétní počítač, a proto ho můžete používat kdekoli, stačí vám přístup na internet.

VMware Server umožňuje:

Pokud se setkáváte ve své každodenní praxi se situacemi, které by popsány možnosti VMware softwaru mohly usnadnit, vyzkoušejte ho. Nic neztratíte, protože populární VMware Server si můžete zdarma stáhnout zde. Jedinou podmínkou pro úspěšný download je bezplatná registrace na portálu VMware.

Chcete se dozvědět více o produktu VMware Server? Přihlaste se na naše školení.