Síla myšlenky je neviditelná jako semeno, ze kterého vyroste obrovský strom. Je však příčinou viditelných změn v životě člověka. (L.N.Tolstoj)

VMware_logo

Co má společného virtualizace a VMware

Zveřejněno: 17. 03. 2014 | Autor:
Kategorie: VMware

Možná jste již o společnosti VMware slyšeli. Ve světě IT se o ní hodně mluví, ale jen málokdo opravdu přesně ví, co vlastně představuje. Tak se pojďme na to spolu podívát.

VMware je společnost, která patří k lídrům v oblasti virtualizačního softwaru. Svými produkty umožňuje uživatelům nezávisle provozovat několik operačních systémů na stejném hardwaru. Název VMware je obchodní známkou společnosti VMware , Inc. Písmena “VM“ v překladu znamenají virtuální stroj (virtual machine).

VMware a jejich produkty

Značku VMware tedy nosí virtualizační softwary zejména pro desktopy (VMware Workstation, VMware Player a VMware Fusion), serverové řešení (VMware vSphere obsahující produkty VMware vCenter Server a VMware ESXi) a další doplňkové produkty, ačkoli méně známé. Jsou jimi například VMware Converter, VMware Capacity Planner, VMware ACE.

Jak se na nedávné globální konferenci v San Francisku vyjádřil provozní manažer VMware Carl Eschenbach, jejich cílem je virtualizovat celé IT, včetně aplikací a desktopů. Je to meta, o kterou se pokoušejí dlouhodobě. Zatím se jim to však velmi daří, zejména co se týče serverových řešení. Z jejich produktů vyniká VMware Server. Je průlomem a navíc velmi lákavým, protože je dostupný zdarma.

Jak na to aneb Kdy potřebujete VMware

Otázkou zůstává, kdy skutečně potřebujete VMware . Dle vašeho zaměření a oblasti IT, ve které působíte, se setkáváte s problémy, které vyžadují efektivní nástroj, jenž radikálně zjednoduší vaši práci. I samotný rozvoj virtualizace je způsoben a podmíněn poptávkou po těchto řešeních.

VMware je tedy software, který právě jedno přináší. Umožňuje spustit virtuální počítač. To znamená, že na jednom PC pomocí tohoto softwaru může být spuštěno několik operačních systémů najednou. To se využije v praxi například při spuštění aplikací, které fungují pouze pod jednou architekturou OS.

Výhodou je, že pokud virtuální počítač spadne, nevypne se PC zařízení, ale pouze ten virtuální. Díky tomu jde o vhodný nástroj pro vytváření záloh.

Chcete se o VMware dozvědět více? Zúčastněte se našeho školení virtualizace.