Síla myšlenky je neviditelná jako semeno, ze kterého vyroste obrovský strom. Je však příčinou viditelných změn v životě člověka. (L.N.Tolstoj)

Přehled edic databází Oracle

Zveřejněno: 26. 11. 2014
Kategorie: Oracle

Vyznat se v různých typech edic a licencí databází Oracle není jednoduché. Známe několik typů, které se liší funkční i výkonovou charakteristikou.

Správným výběrem edice databáze Oracle můžeme předejít riziku podcenění nebo naopak přecenění infrastruktury. Vyhneme se tak případům, kdy infrastruktura nestíhá, a naopak, nebudeme ji zbytečně prodražovat.

Jaké edice databází Oracle tedy existují?

Enterprise Edition

Neomezená verze s kompletní funkcionalitou. Slouží pro velké serverové systémy a je schopna obsloužit i ty nejvyšší nároky na výkon.

Oracle tento produkt prodává na základě počtu procesorů, na kterém bude běžet, přičemž se začíná od počtu 4 CPU. Všechny ostatní verze jsou tedy různé okleštěnou verzí z Enteprise Edition.

Standard Edition

Nabízí obdobné možnosti jako Enterprise Edition, nicméně je určena pro stroje s 1 – 3 procesorovými jednotkami. Při počtu 4+ CPU musí podnik zakoupit licenci Enterprise.

Jiná omezení (například paměťové) Standard Edition nemá.

Standard Edition One

Tato verze je opět variantou předchozích dvou edic. Nenabízí však již plné spektrum funkcí, je oproti Enteprise a Standard Edition okleštěná.

Standard Edition One je možné používat v maximálně dvouprocesorových strojích.

Express Edition

Express Edition je určena pro méně náročné nasazení. Počet procesorů je omezen na 1 a existuje zde už i paměťová hranice – uživatel může uložit max. 11 GB dat.

Tato verze také nepodporuje instrukce jazyka Java. Omezená je i uživatelská podpora, při této edici se již společnost nemůže spolehnout na plný corporate-level support.

Database Lite

Database Lite je najodľahčenejšou formou databází Oracle. Je totiž určena pro běh na mobilních zařízeních využívaných v korporátní sféře.

Z toho vyplývá i škála podporovaných operačních systémů (Windows CE, Palm OS, EPOC) a plná podpora mobilní Javy.

Více o Oracle se dozvíte na našich kurzech

ORACLE

ORA0 –
ORA1 –
ORA2 –
ORA3 –
ORA4 –
ORA5 –
ORA6 –
ORA7 –
ORA8 –