Síla myšlenky je neviditelná jako semeno, ze kterého vyroste obrovský strom. Je však příčinou viditelných změn v životě člověka. (L.N.Tolstoj)

POWER PIVOT – kalendář

Zveřejněno: 11. 09. 2018
Kategorie: Microsoft Office

Práce s časem, resp. pokročilá práce s časovými řadami, je jednou z hlavních konkurenčních výhod POWER PIVOT. Proto, abyste mohli vyhodnocovat svá data ve vztahu k určitému časovému období, je třeba si do POWER PIVOT přidat tabulku s časovou řadou, která bude obsahovat všechna data vybraného časového období a zároveň, každé datum zde bude zastoupeno jen jednou.

Tuto tabulku si můžete vytvořit „zvlášť“ v Excel a následně si ji nahrát do POWER PIVOT, nebo si ji jednoduše vytvoříte přímo přes předem definovanou funkci POWER PIVOT, viz níže.

Přejděte v hlavní navigaci do karty „Návrhů a následně z pásu karet vyberte „Tabulka kalendářních dat“ a následně „Nová“.

Přidání tabulky s datumy

power pivot - pridani tabulky s datumy

 

POWER PIVOT Vám vytvoří požadovanou tabulku obsahující data od-do, kdy:

Zároveň, POWER PIVOT nám k jednotlivým datumům vypočítal parametry jako jsou: rok, číslo měsíce, číslo dne v týdnu, den v týdnu apod. Velmi snadno jsme tak získali údaje, které nám pomohou s pokročilým vyhodnocováním. Zároveň, POWER PIVOT vytvořená tabulka Vám umožňuje ihned se seznámit s funkci pro datum a čas jazyka DAX

Přidání roku

power pivot - pridani roku

Abychom si hned vyzkoušeli některou z funkcí pro datum a čas, pojďme si do tabulky přidat sloupec „Týden“, který nám řekne, do kolikátého týdne v roce spadá datum ze sloupce „Date“.

Toto si vypočítáte následujícím způsobem „=WEEKNUM([date];2), kdy

Přidání čísla týdne z datumu

power pivot - pridani cisla tydne z datumu

Zároveň, POWER PIVOT vytvořená tabulka nám umožňuje seznámit se s formáty pro datum, se kterými DAX pracuje. Pojďme si změnit datum ve sloupci „MMM-RRRR“ z „led-2014“ na „01-2014“ apod., viz níže

Změna formátu měsíce v datumu (původní formát)

power pivot - zmena formatu mesice v datumu - puvodni

Změna formátu měsíce v datumu (nový formát)

power pivot - zmena formatu mesice v datumu - novy

Pozn. po změně formátu datumu si přejmenujte sloupec z „MMM-RRRR“ na „MM-RRRR“