Síla myšlenky je neviditelná jako semeno, ze kterého vyroste obrovský strom. Je však příčinou viditelných změn v životě člověka. (L.N.Tolstoj)

Funkce LOOKUPVALUE v POWER PIVOT

Zveřejněno: 09. 10. 2018
Kategorie: Microsoft Office

Informační funkce v POWER PIVOT fungují velmi podobně jako v MS Excel či jazyce SQL, výhodou POWER PIVOT zůstává, že díky němu můžete počítat s velkým množstvím dat v rámci MS Excel.

Informační funkce „LOOKUP“ v POWER PIVOT funguje následujícím způsobem (praktická ukázka vychází z dat, ke kterým jsme se dopracovali na konci předchozího dílu našeho seriálu o POWER PIVOT, pokud tato data nemáte, můžete si je stáhnout zde).

Níže uvedená funkce „říká“ najdi mi v tabulce Kalendář a jejím sloupci Date hodnotu z tabulky Web a jejího sloupce Datum a poté mi vrať hodnotu ze sloupce Den v týdnu, která se nachází na tomto řádku.

Legenda k použitému vzorci

power pivot - legenda k lookupvalue

Postup přidání nového „počítaného sloupce“ do POWER PIVOT

  1. klikněte do prvního volného sloupce zleva (jeho název je „Přidat sloupec“, tuto hodnotu změňte na „Den v týdnu)
  2. napište do libovolného řádku nově přidaného sloupce výše uvedený vzorec

 

Nově přidaný sloupec v POWER PIVOT

power pivot - nove pridany sloupec - den v tydnu

 

S daty napříč tabulkami můžete pracovat i bez toho, že si je budete nejdříve „vyhledávat“ do speciálně vytvořených sloupců. Přidejme si do tabulky Web další sloupec, který pojmenujeme „Typ dne“

 

Do kteréhokoliv řádku tohoto sloupce si nejdříve napište vzoreček:

=LOOKUPVALUE(‚Kalendář'[Číslo dne v týdnu];[Date];[Datum])

Pozn. funkčnost vzorečku si můžete otestovat jejím potvrzením (stisk klávesy Enter)

Napsaný vzoreček použijeme k určení toho, jestli je den připadající datumu na každém řádku všední den či víkend. K tomuto nám poslouží funkce „if“, viz níže (nově přidané hodnoty jsou označeny tučně).

=if(LOOKUPVALUE(‚Kalendář'[Číslo dne v týdnu];[Date];[Datum])>5;“víkend“;“všední den“)

A máme hotovo!

Pozorný uživatel si po okamžiku všimne jedné „drobnosti“, a to že jako víkendové dny máme označený i pátek a naopak, neděle je všedním dnem…

 

Nově vytvořený sloupec v POWER PIVOT

power pivot - nove vytvoreny sloupec - pracovni dny

 

Toto je dáno výchozím nastavením funkce WEEKDAY ze sloupce „Číslo dne v týdnu“, který máme v tabulce Kalendář. Tuto funkci je třeba upravit tak, aby jako první pracovní den počítala pondělí a ne neděli, viz níže

Dny v týdnu v POWER PIVOT

power pivot - weekday

 

Po potvrzení se okamžitě přepočítají data ve sloupci „Číslo dne v týdnu“ tabulky Kalendář, ale také hodnoty ve sloupci „Typ dne“ tabulky Web.