Síla myšlenky je neviditelná jako semeno, ze kterého vyroste obrovský strom. Je však příčinou viditelných změn v životě člověka. (L.N.Tolstoj)

Makra v Excelu pro začátečníky – co je dobré vědět dříve, než začnete?

Zveřejněno: 25. 08. 2018
Kategorie: Microsoft Office

Makra v Excelu dokáží začátečníky opravdu potrápit. Jen málo návodů na práci s makry se věnuje „přípravným“ krokům, které Vás ušetří zklamání z toho, že makro vůbec nespustíte, nedokážete soubor s makry otevřít apod.  Právě o krocích a tipech, které by měly předcházet samotné práci s makry se dočtete níže.

Soubory s makry mají zvláštní formát souboru

Pokud si vytvoříte soubor s makry a tento soubor budete chtít opakovaně používat, je třeba jej uložit ve formátu „.xlsm“ (List Microsoft Excel s podporou maker), pokud soubor uložíte jako běžný list Excel,tj. ve formátu „.xls“ či „.xlsx“, o makro přijdete.

V případě, že si chcete vytvořit vlastní rozšíření, soubor uložte ve formát „xlam“. Následně, Vámi vytvořená makra si budete nahrávat do nových souborů (k této technice se dostaneme v dalších částech seriálu o makrech v MS Excel).

Makra je třeba povolit

Standardně, MS Excel má makra zakázána a je třeba je povolit. Toto se děje následujícím postupem:

  1. Nastavení
  2. Centrum zabezpečení
  3. Nastavení centra zabezpečení
  4. Nastavení maker
  5. Zde vyberte „Povolit…“
  6. OK

Po povolení maker doporučujeme otevírat pouze důvěryhodné soubory s makry.

 

Práce s makry vyžaduje úpravu pásu karet

Práce s makry probíhá přes kartu „Vývojář“, která je standardně skryta, její zpřístupnění probíhá takto:

  1. Nastavení
  2. Přizpůsobit pás karet
  3. Kliknutím na položku „Vývojář“ (zaškrtnutím checkoboxu) přidáte kartu Vývojář do pásu karet

 

Možnosti ovládání maker

Makra můžete ovládat přes klávesové zkratky, Vámi vytvořená tlačítka uvnitř listu či v rámci vlastního pásu karet. Na začátek doporučujeme ovládat makra přes klávesové zkraty, jako začátečník si ušetříte „trápení“ s vizualizací tlačítek, vlastní pás karet (vlastní ikony a příkazy) dokáže potrápit i pokročilejší uživatele.