Síla myšlenky je neviditelná jako semeno, ze kterého vyroste obrovský strom. Je však příčinou viditelných změn v životě člověka. (L.N.Tolstoj)

Zdroje dat pro POWER PIVOT – POWER QUERY

Zveřejněno: 06. 11. 2018
Kategorie: Microsoft Office

Power Query je užitečná funkce Excel usnadňující jednorázovou úpravu dat a jejich následnou aktualizaci. Máte vstupních souborech se špatnými formáty, např.:

Případně, potřebujete spojovat data z více zdrojů, ať už jde o spojování „za“ (append) či „zboku (merge)?

Se vším výše uvedeným Vám pomůže POWER QUERY. My si dnes ukážeme, jak pomocí POWER QUERY načíst a upravit typ dat. Pokud byste se s POWER QUERY chtěli seznámit blíže, doporučujeme navštívit náš kurz Excel – práce s velkým množstvím dat a samoobslužná business intelligence

Import dat do Excel za pomoci Power Query probíhá níže uvedeným způsobem:

Import dat do Excel z jiného souboru

power pivot - power query - import dat z jineho souboru

Výběr listu se zdrojovými daty

power pivot - power query - vyber listu se zdrojovymi daty

Teď přichází na řadu samotná úprava dat. Náš vstupní soubor má:

Postup úpravy dat je následující

Změna datového typu v POWER QUERY

power pivot - power query - zmena datoveho typu

 

 

Následně se Vás POWER QUERY zeptá, jestli má Vaši změnu přidat jako další krok nebo nahradit stávající krok. Pro účely tohoto článku, klikněte na „Přidat nový krok“.

Přidání nového kroku v POWER QUERY

power pivot - power query - pridani noveho kroku

V pravé navigaci „Použitý postup“ Vám nyní přibyla nová položka s názvem „Změněný typ“. Pro snazší orientaci v době, kdy budete mít v tomto panelu desítky kroků, doporučujeme si jednotlivé kroky pojmenovávat tak, aby popisky popisovaly změnu, ke které v daném kroku došlo. Název změníte tak, že pravým tlačítkem kliknete na konkrétní krok a následně zvolíte možnost „Přejmenovat“.

Přejmenování kroku v POWER QUERY

power pivot - power query - prejmenovani kroku

 

Zároveň, pokud si přejete některý z kroků odstranit, učiníte tak podobně: pravým tlačítkem klikněte na konkrétní krok a z kontextové nabídky vyberte možnost „odstranit“.

Odstranění kroku v POWER QUERY

power query - odstraneni kroku

 

 

 

Pokud máte dat v podobě, v jaké si přejete, je možné je importovat do Excel. Výhodou použití POWER QUERY je, že při následné aktualizaci dat, POWER QUERY za Vás automaticky provede jednotlivé kroky a přímo do tabulky v Excel tak dostanete data v požadovaném formátu.

Načtení dat z POWER QUERY do Excel

power pivot - power query - nacteni dat

Přímo v POWER QUERY si můžete vytvářet vlastní funkce, přidávat vlastní kalkulované sloupce apod. K tomuto slouží jazyk M, příručku k němu najdete zde, případně Vás jazyk M rádi naučíme v našem kurzu Excel – práce s velkým množstvím dat a samoobslužná business intelligence.