Síla myšlenky je neviditelná jako semeno, ze kterého vyroste obrovský strom. Je však příčinou viditelných změn v životě člověka. (L.N.Tolstoj)

Jak mohou pomoci nové funkce SQL Server 2014 v praxi?

Zveřejněno: 14. 09. 2014
Kategorie: SQL Server

Výkon, výkon, výkon – IT infrastruktura musí ze dne na den vyhovovat požadavkům, které na ni kladou neustále pokročilejší technologie. Ani databázové systémy nemohou zůstat pozadu. Co nového v oblasti výkonu v praxi přinesla nejnovější verze MS SQL Server 2014?

Zrychlení práce s tabulkami

Nová verze MS SQL Server 2014 umí lépe pracovat s ukládáním tabulek. Tabulky, s nimiž systém potřebuje aktuálně pracovat, umí kompletně celé uložit do operační paměti. Výhody tohoto řešení jsou patrné na první pohled. Operační paměť je až stonásobně rychlejší než klasický pevný disk. Data uložená v ní jsou tedy přístupné prakticky okamžitě.

EMS-SQL-Manager-SC1_big

Už starší verze SQL Serveru samozřejmě uměli do operační paměti ukládat právě využívané části tabulek. Přínosem nové verze je tedy to, že tam umí uložit celé tabulky.

 

Lepší spolupráce hardwaru

S první částí našeho článku souvisí i druhá. Aby byl přenos dat mezi diskem a operační pamětí co nejrychlejší a nejefektivnější, využívá se takzvaná mezipaměť – cache. Druhá nová funkce SQL Serveru 2014 vylepšila právě práci s cache. Cache slouží jako velmi rychlý datový most, která na jedné straně chystá potřebná data z disku a na straně druhé je schopna velmi rychle je poskytnout operační paměti.

 

Vyšší bezpečnost a odolnost dat

 

Byť jen malá část poškozených dat může v celém systému způsobit velké a zejména drahé škody. Je nemyslitelné, aby se tato data poškodila natrvalo. Většina databázových systémů vyžaduje opravu problému v co nejkratší době, ideálně v reálném čase. Právě toto umožňuje třetí novinka SQL Serveru 2014. Kromě vyšší odolnosti a robustnosti samotných databází poskytuje Microsoft unikátní možnost zálohovat celé systémy na platformě Windows Azure. Díky tomu jsou administrátorovi při havarijním stavu okamžitě dostupné možnosti obrovských datacenter Microsoftu, na kterých jsou umístěny obrazy systémů a dají se v případě poškození originálu v reálném čase a automaticky nahradit.

 

Novinky, které mají smysl

Ve firemním prostředí není důležitý efekt, vždy jde o maximální možnou efektivitu. Namísto novinek, které dobře vypadají na papíře, jsou zapotřebí řešení odrážející potřeby velkých korporátních klientů. Microsoft si nemůže dovolit na tomto poli zklamat a plně si to uvědomuje. I když je SQL Server 2014 poměrně „mladým“ systémem, už určitě pracuje na jeho následníkovi s ještě vyšším výkonem.

Zdokonal se ve zprávě SQL databází na školenií

najděte si svůj stupen znalostí a vyberte si adekvátní školení

MS SQL

SQL1
SQL2
MSQL1
MSQL1 S
MSQL2
MSQL3
MSQL4
MSQL5
MSQL6
MSQL7
MSQL8
MSQL9
MSQL10
MSQL11
MSQL12
MSQL13
MSQL14
MSQL15
MSQL…