Síla myšlenky je neviditelná jako semeno, ze kterého vyroste obrovský strom. Je však příčinou viditelných změn v životě člověka. (L.N.Tolstoj)

Microsoft-SQL-Server-2008

Kde a kdy využíváme SQL Server?

Zveřejněno: 14. 05. 2014
Kategorie: SQL Server

V jakých situacích se práci s SQL nevyhnete?

Nejvíce s SQL Serverem pracují programátoři. Pokud bychom se však na tento server podívali ze širšího hlediska, využívá jej prakticky každý, a to kdykoliv, když něco dělá na internetu. SQL je vlastně jazyk, který slouží k práci s databází. Když tedy vyplníme jakýsi webový formulář, prostřednictvím SQL se všechny námi zadané informace ukládají do SQL databáze.

Výhody a nevýhody jazyka SQL

Mezi největší plusy SQL serveru patří jednoznačně jeho snadná instalace, rozšířenost i to, že je volně dostupný. Také má stále velkou podporu vývojářů. To je pozitivní, protože právě vývojáři mají tendenci nadále server vylepšovat.

Při využívání SQL byste však měli být i opatrní. Pokud se totiž setkáte s programem či aplikací, která s SQL serverem pracuje, může vzniknout bezpečnostní riziko, tzv. SQL injection. Tehdy může případný útočník přistupovat k datům v celé databázi, případně ji celou klidně smazat nebo upravovat.

Jak na to – SQL příručku

Pokud již z nějakého důvodu vyžaduje vaše situace práci s SQL, připravte se na to, že práce s tímto serverem vyžaduje znalost SQL jazyka. Dobrá zpráva pro všechny, kteří ho neovládají, je, že při práci s ním můžete využít i grafické rozhraní, ve kterém se již při menší přípravě nemá problém vyznat ani laik. Nikdy však není na škodu se naučit alespoň základy SQL jazyka, protože grafické rozhraní nemusí být vždy k dispozici.

Zorientujte se v SQL díky školení

Důležité je tedy pochopit Microsoft SQL Server v úplnosti a naučit se s ním pracovat a využívat ho co nejefektivnějším způsobem. Zorientovat se v problematice vám pomohou zejména specialisté v oblasti školení databázových systémů. Kurz školení Microsoft SQL Server nabízí například Společnost ICT Pro, která zajišťuje komplexní služby v oblasti vzdělávání.

Prohlédnete si naše školení databáze.