Síla myšlenky je neviditelná jako semeno, ze kterého vyroste obrovský strom. Je však příčinou viditelných změn v životě člověka. (L.N.Tolstoj)

Zase ten mozek!

Zveřejněno: 01. 06. 2016 | Autor:
Kategorie: ICT Pro

Mozek slouží k myšlení. Přestože se leckomu může zdát toto prohlášení jako nadnesené, zejména s ohledem na počty lidí, myslících penisem, žaludkem, či pro jistotu nemyslících vůbec, je tomu skutečně tak.

I když je uložen v jedné jediné dutině lebeční, je rozdělen na dvě poloviny. Toto členění je vzhledem ke vlastnostem mozku nesmírně důležité. Poloviny totiž fungují asi jako muž a žena. Tedy, pouze v případě, když se navzájem doplňují, vyvažují a přistupují k řešení problémů každá svým vlastním, odlišným způsobem. Pokud se nedoplňují, nevyvažují a problémy neřeší, nastává v hlavě schizofrenní chaos, bohužel rovněž podobný lidským vztahům.

Na rozdíl od zadnice, jejíž půlky jsou funkčně zcela identické (snad jen s výjimkou situace, kdy je na jedné z nich vidět zřetelný otisk podrážky boty), má každá hemisféra zcela odlišné vlastnosti. Je tomu skutečně tak – neurochirurg Roger W. Sperry za jejich objev dostal v roce 1981 Nobelovu cenu, takže to pravda být musí.

Škarohlídi by sice mohli namítnout, že Nobelovku dnes dostane kde kdo. Třebas i americký prezident, přestože jeho jediným mírovým příspěvkem bylo vedení čtyř válek. Ale v případě Sperryho se porotci ve Stockholmu kupodivu nemýlili.

Jeho mozek totiž zafungoval na jedničku, a proto perfektně analyzoval mozky nás všech. Právě díky jeho výzkumu dnes víme, jak každá mozková hemisféra zpracovává informace. Zjednodušeně jsou tyto procesy a vlastnosti popsány na následujícím obrázku:

Leva a prava hemisfera

Leva a prava hemisfera

Dle této definice ovládá levá hemisféra pravou polovinu těla. Kromě toho je sídlem logiky, řeči a vůle. Díky ní dokážeme pracovat s fakty, daty a čísly, dokážeme vyřešit matematické úlohy, máme smysl pro míry a váhy. Odpovídá za naše analytické myšlení, cit pro pořádek a za systematický přístup.

Dá se říci, že tato půlka našeho JÁ, je tou, která logicky analyzuje.

Oproti tomu, pravá hemisféra ovládá naši levou polovinu těla a vegetativní nervový systém (odpovědný za radosti i úzkosti, trávení, pocení, …). Je sídlem naší tvořivosti a fantazie. Umožňuje nám vnímat obrázky, barvy a také hudbu a rytmus. Sídlí zde i naše emoce, chutě a vůně. Díky ní se umíme zasmát vtipu, či přežít srdceryvné dojetí. Pravá hemisféra odpovídá za syntetické (spojující) myšlení. Všechny významné objevy a vynálezy vědy a i všechny významné umělecká díla se zrodily nejprve v pravé hemisféře.

Dá se tedy říci, že tato půlka našeho JÁ, je tou, která fantazíruje a cítí.

Všimli jste si toho krásného překřížení vlivů v definici? Levá hemisféra ovládá pravou polovinu těla a naopak. Není se čemu divit, že když píchli Jana Žižku do levého oka, přišel o veškerý soucit a strach, zcela analyticky a bez emocí pobil křižáky, a přestal stepovat.

Předchozí sentence je samozřejmě notně nadsazenou historickou spekulací. Možná Žižka sledoval „Když hvězdy tančí“ a rád čichal ke kytičkám. Ale pravdou je, že jsou popsány případy lidí, kterým se po úrazu mozku zcela změnily povahové rysy. Tak proč by to nemohlo potkat i našeho bohatýrského Jeníka?

Ovšem vůbec nejzajímavějším bodíkem v definici páně Sperryově, je ono slavné Holistické myšlení. Jedná se totiž o „Způsob myšlení, které vidí všechny aspekty světa vzájemně propojené vazbami, nebo prostřednictvím vzájemně závislých systémů.“

Pokud vám ta věta nedává konkrétní smysl, zkuste si představit managera výroby, který neustále prodlužuje pracovní dobu, bez ohledu na klesající kvalitu produkce. Nebo šoumena z marketingu, který nechápe vazbu mezi prodejem kožichů a letní teplotou vzduchu.

Už svítá? Ano, správně – pravá polovina mozku je nesmírně důležitou součástí člověka, zodpovědně řídícího firmu, stát, manželství, Zeměkouli… A ten, kdo chce být v této činnosti dobrý, se na její výkon připraví náležitým školením. No a ten, kdo chce být nejlepší, ten se nechá vyškolit v ICT Pro.