Síla myšlenky je neviditelná jako semeno, ze kterého vyroste obrovský strom. Je však příčinou viditelných změn v životě člověka. (L.N.Tolstoj)

Virtualizace Citrix – skutečně efektivní firemní IT

Zveřejněno: 14. 10. 2014
Kategorie: Citrix

Virtualizace softwaru ve firmě šetří náklady, zjednodušuje správu systémů a umožňuje používání náročných programů i na slabších počítačích a na mobilních zařízeních. Společnost Citrix a její platforma XenApp patří mezi lídry v segmentu. Jaké jsou tedy její výhody a možnosti?

Nezávislost na koncovém zařízení

Aplikace, které běží přímo na počítači zaměstnance, využívají k běhu jen jeho výkon. Pokud má tedy společnost 50 zaměstnanců, kteří potřebují využívat náročné aplikace, musí zakoupit pro každého zaměstnance jednotlivě výkonný (a drahý) počítač.

Virtualizace Citrix XenApp funguje jinak. Náročné aplikace fyzicky běží na výkonných centrálních serverech a koncová zařízení slouží pouze jako vstup a výstup informací. Koncová zařízení tak samé o sobě vůbec nemusí být výkonné a dokonce to nemusí být ani počítače. Citrix XenApp podporuje i mobilní telefony či tablety.

Zaměstnanci tak mohou pracovat odkudkoliv a na jakémkoliv zařízení. Vždy mají k dispozici stejné aplikace se stejnými daty. O výkon, bezpečnost a bezproblémový chod se starají vzdálené servery.

Snadná správa a ušetření nákladů na administrátory

Díky tomu, že aplikace běží na centrálním serveru, odpadá i jejich složitá správa na jednotlivých počítačích. Není třeba, aby administrátoři instalovali, konfigurovali a starali se o software na desítkách či stovkách počítačů – stačí, když všechno udělají jednou na serveru. Na zařízeních jednotlivých zaměstnanců pak stačí provádět běžnou údržbu.

Administrátorů tak může být méně a jejich čas je možné využívat efektivněji. Každá firma tak může ušetřit nemalé množství peněz. Určitě i samotní administrátoři přivítají, pokud se jejich práce bude soustředit na správu jednoho systému.

Bezkonkurenční bezpečnost

Velké množství samostatných počítačů je pro každou společnost bezpečnostním rizikem. Každý z nich může obsahovat citlivé údaje, avšak řešit bezpečnost každého počítače jednotlivě je velmi nákladné, zdlouhavé a při velkém počtu počítačů až nemožné.

Při virtualizaci je to ale jinak. Všechny formy zabezpečení je možné soustředit na centrální servery a mít je tak dokonale pod kontrolou. Vzhledem k tomu, že aplikace neběží přímo na počítačích zaměstnanců a neukládají tam svá data, je únik dat z tohoto směru nemožný.

Platforma, která je zaměstnancem blízká

Samotný Citrix XenApp běží na systému Microsoft Windows Server. Díky tomu platforma podporuje všechny aplikace nejrozšířenějšího operačního systému. Zaměstnance tak není potřeba školit na specializované systémy a aplikace, mohou používat to, na co jsou zvyklí.

Díky virtualizaci je ale možné tyto aplikace spouštět i na jiných platformách – například na systému Mac OS či na mobilních zařízeních. To vše kdekoli v kanceláři či díky vzdálenému připojení přes internet i na druhém konci světa.

Workshopy a kurzy CITRIX

CX1 –
CX2 –
CX3 –
CX1S –
CX2S –
CNS205 –