Síla myšlenky je neviditelná jako semeno, ze kterého vyroste obrovský strom. Je však příčinou viditelných změn v životě člověka. (L.N.Tolstoj)

POWER PIVOT – vložení dat do datového modelu – pokročilé techniky

Zveřejněno: 28. 08. 2018
Kategorie: Nezařazené

V druhém dílu našeho seriálu o POWER PIVOT jste se naučili vkládat data do datového modelu POWER PIVOT z tabulku, která se nachází ve stejném sešitu Excel jako samotný datový model (viz zde). Tento způsob je velmi jednoduchý, má však svá omezení, vyžaduje totiž vložení dat do tabulky Excel ručně. V okamžiku, kdy pracujete s daty z více zdrojů a tato data jsou Vám zasílána v různých souborech (např. reporty za jednotlivá oddělení, sklady, prodejny apod.), znamená výše uvedené postup zdlouhavé kopírování dat do jednoho souboru Excel.

V tomto článku se podíváme, jak dostat data do POWER PIVOT bez „ruční“ práce. POWER PIVOT v Excel disponuje 17 konektory (stav k 2.7.2018), které najdete v pásu karet pod položkou „Z jiných zdrojů“ v záložce hlavní navigace „Domů“.

Pokud uvažujete o propojování POWER PIVOT s databází (MS SQL, Oracle apod.), pravděpodobně již víte, jak se k databázi připojit. Možnost pro připojení k databázi najdete hned mezi prvními možnostmi připojení (v případě, že chcete pracovat v POWER PIVOT s daty z vaší databáze a zatím neumíte se samotnými databázemi pracovat, doporučujeme Vám navštívit náš kurz MS Excel – rozšířená praktická cvičení pro pokročilé, případně také školení SQL Server – kurz přežití pro začátečníky).

Pojďme si ukázat, jak do POWER PIVOT dostat přímo data z jiného souboru Excel či textového dokumentu.

Přidání dat do POWER PIVOT z Excel

Nejdříve se podívejme na přidání dat z jiného souboru Excel.

 

Výběr zdroje dat – Excelpower pivot - pridani dat z excel

 

V dalším kroku je vhodné si pojmenovat spojení tak, abyste příště věděli, s jakými daty pracujete, vhod přijdou názvy např. „mzdy“, „objednávky z internetu“ apod. V průzkumníku si vyberte soubor, jehož data chcete importovat a zaškrtněte checkbox „Použít první řádek jako záhlaví sloupců“, následně přejděte na „Další“.

Výběr souboru, první úpravy

power pivot - vyber listu z excelu

V dalším kroku, POWER PIVOT Vás vybídne k výběru listu excelovského sešitu, jehož data chcete importovat. Vyberte ty listy, s jejichž daty chcete pracovat a klikněte na „Dokončit“

 

Přidání konkrétního listu dokumentu

power pivot - vyber listu v Excel

Pokud vše proběhne v pořádku, POWER PIVOT Vám zobrazí níže uvedený stavový přehled s informací o tom, kolik řádků importoval.

Úspěšný import dat do POWER PIVOT z Excel

uspesny import do power pivot z excel

 

Nyní byste ve svém datovém modelu měli mít novou záložku, jejíž název se bude rovnat buď názvu listu či tabulky, ze které jste data importovali.

 

Přidání dat do POWER PIVOT Z CSV

Přejděte do záložky hlavní navigace „Domů“, z pásu karet vyberte „Z jiných zdrojů“ a následně „Textový soubor“, přejděte na „Další“.

 

Výběr zdroje dat – Textový soubor (CSV)

power pivot - vyber zdroje dat - csv

Pojmenujte si spojení tak, abyste v budoucnu věděli, jaká data spojení importuje, vyberte si konkrétní dokument, zvolte oddělovač hodnot (v náhledu uvidíte, jak se změna oddělovače projeví na datech), klikněte na „Použít řádek jako záhlaví sloupců“, klikněte na „Upřesnit“ (pro změnu kódování, viz níže) a následně přejděte na „Dokončit“

Výběr souboru se zdroji dat

power pivot - vyber souboru se zdroji dat - csv

Změna kódování importovaných dat

power pivot - zmena kodovani - csv

 

V okamžiku, kdy budete chtít do POWER PIVOT nahrát aktualizovaná data, jež máte v souboru s jiným názvem či umístěním, postup je následující.

  1. přejděte na „Existující spojení“ v pásu karet
  2. vyberte spojení, jehož zdroj dat chcete změnit
  3. klikněte „Upravit“
  4. vyberte nový soubor se vstupními daty
  5. klikněte „Uložit“
  6. klikněte „Aktualizovat“ v původním přehledu spojení
  7. uzavřete okno se spojeními

 

Aktualizace zdroje dat (změna vstupního souboru)

power pivot - aktualizace zdroje dat - zmena vstupniho souboru

Hotovo!

I z náhledových obrázků jste si pravděpodobně všimnuli, že importovaná data jsou chybně typována, např. datum se zobrazuje jako číslo (např. 41823) apod. Tyto změny je třeba provést ručně. Co ale v případě, že se Vám nechce s každým importem měnit typ dat? I s tím si POWER PIVOT umí poradit, konkrétně za pomoci doplňku POWER Query, o kterém si řekneme více v dalším díle tohoto seriálu.