Síla myšlenky je neviditelná jako semeno, ze kterého vyroste obrovský strom. Je však příčinou viditelných změn v životě člověka. (L.N.Tolstoj)

Jaké novinky přinesla Java 8?

Zveřejněno: 27. 10. 2014
Kategorie: Java

Na jaře tohoto roku vypustil Oracle do světa novou verzi Javy. Update byl dlouho očekávaný a plánovaný. Pojďme si zopakovat, jaké novinky konkrétně přinesl.

Posun ve vnímání programovacího jazyka

Nová verze Javy přinesla nový způsob, jakým vývojáři k jazyku přistupují – Java se tím stala více funkčnějším jazykem. Vděčni za to můžeme být zejména uvedení lambda výrazů. Podle odborníků jde o největší změnu v jazyce Java od jeho uvedení.

Lambda výrazy usnadní vývojářům zejména paralelní programování. Uvedení lambda výrazů posouvá Javu blíže směrem k modernějším a vyspělejším programovacím jazykům a rozšiřuje možnosti celé platformy.

Průzkum, kterého se zúčastnilo více než 3000 vývojářů, odhalil, že na novou formu programování v Javě se chystá projít 29% vývojářů v časovém horizontu ½ roku. Celých 25 procent pak do roka. Na druhé straně je zde 22% těch, kteří nedají dopustit na verzi 6 z roku 2006.

Další novinky

Zavedení lambda výrazů bylo samozřejmě nejvýraznější a největší novinkou. Oracle ale přinesl i další, které stojí minimálně za zmínku:

Jak vidíte, novinek není málo. Oracle chtěl vypuštěním nové verze Javy jednoznačně celému světu ukázat, že tento programovací jazyk rozhodně nepatří „do starého železa“ a že stojí za to věnovat se mu.

Kurzy a školení JAVA, SPRING

JAV1 –
JAV2 –
JAV3 –
JAV4 –
JAV5 –
JEE1 –
JEE2 –
ANDR1 –
ANDR1A –
JBOSS1 –
SPR1 –
SPR2 –
JAV20 –